Μοτοσυκλετιστικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμπάκας

                                                            Motorcycle Athletic Club of Kalampaka

Καλαμπάκα

 

Η όμορφη πόλη της Καλαμπάκας σήμερα έχει πάνω από 12.000 κατοίκους, χτισμένη στους πρόποδες των ιερών βράχων των Μετεώρων αποτελεί έναν από του δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες να την επισκέπτονται ετησίως.

 

Αν και η πόλη καθεαυτή πολλές φορές εβρισκόμενη στην σκιά των Μετεώρων και των μοναστηριών μπορεί μερικές φορές φαντάζει υποτιμημένη, παρόλα αυτά αποτελεί από μόνη της μια μικρή αποκάλυψη για κάθε επισκέπτη με πολλά ενδιαφέροντα μνημεία, με δεκάδες ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, και μια ανεπτυγμένη αγορά.

Η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεκινά σχεδόν 3000 χρόνια πριν καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τοποθετούν την Ομηρική πόλη Ιθώμη στην θέση της σημερινής Καλαμπάκας. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα περιγράφει πως η πόλη ήταν χτισμένη σε τραχύ, βραχώδες έδαφος ή σωρούς λίθων (επιθ. κλωμακόεσσαν) έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με βασιλιά τον Ποδαλείριο «Οι δ’ είχον Τρίκκην και Ιθώμην κλωμακόεσσαν» (Ιλ. Β’ 729) στέλνοντας συνολικά με τις 2 άλλες όμορες πόλεις Τρίκκη και Οιχαλία 30 πλοία.

Περνώντας από την άχλη του μύθου και την ηρωική εποχή στην ιστορική περίοδο το όνομα της πόλης αλλάζει σε Αιγίνιο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και την Ρωμαϊκή εποχή. Στην περίοδο αυτήν η πόλη ευημερεί και αργότερα κατά τον 4ο ή 5ο αιώνα μΧ θεμελιώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία μέρος της οποίας διασώζεται ως τμήμα του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Από τον 9ο αιώνα το όνομα της πόλης αρχίζει σταδιακά να αλλάζει και να αναφέρεται με το όνομα Σταγοί το οποίο διατηρήθηκε μέχρι τον 16ο αιώνα περίπου όταν κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετονομάστηκε σε Καλαμπάκα, παραφθορά των τουρκικών λέξεων “Kale-bak” που σημαίνουν «κοίτα το κάστρο». Η πόλη απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό το 1881. Το 1943 στη διάρκεια της κατοχής, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Τελευταία νέα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 10/2/2014

Saturday, 07 February 2015 11:23

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Saturday, 07 February 2015 11:17

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Saturday, 07 February 2015 11:17

Η περιοχή μας

 

Καλαμπάκα

Who is Online

We have 34 guests and no members online

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

Επικοινωνία

ΚΡΟΣΑΡΗ & ΡΟΥΒΑΛΗ 1

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ, Τ.Κ.42200

email : maskalampakas@gmail.com, info@maskclub.gr